فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1393)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله های پژوهشی
  • سپیده دهقانی، رضا رستمی، جمیله زارعی، فاطمه پورخاقان صفحه 307
    زمینه و هدف
    نورزگرایی به عنوان یکی از عوامل مستعد کننده ی افراد نسبت به افسردگی در نظر گرفته شده، اما مکانیزم این آسیب پذیری به خوبی شناخته نشده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای ناگویی هیجانی در رابطه ی بین نورزگرایی و نشانه های افسردگی در جمعیت دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه ی پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دانشگاه تهران که در سال تحصیلی 91-92 مشغول به تحصیل هستند، بود. از این میان 72 دختر و 78 پسر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از جلب مشارکت آزمودنی ها از شرکت کنندگان در پ‍‍‍ژوهش خواسته شدکه زیرمقیاس نورزگرایی فرم کوتاه پرسش نامه ی پنج عاملی شخصیت (NEO-FFI)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو-20 (TAS-20) و سیاهه ی افسردگی بک (BDI) را تکمیل کنند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر و نرم افزارهای18 SPSS و 8.5 LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده نشان داد که از بین مولفه های ناگویی هیجانی، دشواری در توصیف هیجان ها (اثرمستقیم= 60/0، اثر غیرمستقیم= 14/0 و 05/0< P) و دشواری در شناسایی هیجان ها (اثر مستقیم= 37/0، اثر غیرمستقیم = 32/0 و 05/0< P) واسطه ی رابطه ی بین نورزگرایی و نشانه های افسردگی هستند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که نورزگرایی از طریق تاثیر بر توانمندی های افراد در زمینه ی پردازش و تنظیم اطلاعات هیجانی بر نشانه های افسردگی تاثیر می گذارد. نتایج به دست آمده می تواند در تدوین برنامه های آموزشی و درمانی جهت مدیریت هیجان ها و کاهش نشانه های افسردگی موثر و مفید باشد.
    کلیدواژگان: نورزگرایی، ناگویی هیجانی، نشانه های افسردگی
  • فاطمه اسدالهی، حمید طاهر نشاط دوست، مهرداد کلانتری، حسینعلی مهرابی، حمید افشار، حامد دقاق زاده صفحه 317
    زمینه و هدف
    سندرم روده تحریک پذیر یکی از اختلالات شایع عملکردی دستگاه گوارش می باشد. درمان های روان شناختی متعددی برای درمان این بیماران به کارگرفته شده است. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی معنویت درمانی بر علایم جسمی بیماران زن مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، در قالب یک مطالعه نیمه تجربی با گروه کنترل و ارزیابی به صورت پیش آزمون – پس آزمون - پیگیری انجام شد. بدین منظور، تعداد 24 زن مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر بر اساس ملاک های ورود انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (12=n2=n1) و با استفاده از «سیستم نمره گذاری شدت علایم» و «مقیاس فراوانی و شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر» مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایش یک دوره درمانی مبنی بر معنویت درمانی در قالب هشت جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد معنویت درمانی در مرحله پس آزمون باعث کاهش 43 درصدی میزان بروز علایم شده (05/0p<) اما این بهبودی در مرحله پیگیری پایدار نمانده است. هم چنین اثربخشی معنویت درمانی بر شدت علایم جسمی این بیماران در مراحل پس آزمون و پیگیری معنی دار نمی باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد معنویت درمانی می تواند به عنوان یک رویکرد درمانی موثر جهت کاهش فراوانی علایم جسمی در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، علایم جسمی، بروز، شدت و معنویت درمانی
  • رسول حشمتی، جواد حاتمی، هادی بهرامی احسان، سعید صادقیان صفحه 328
    زمینه و هدف
    این تحقیق تاثیر وضعیت بیولوژیکی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری (CAD یا Coronary Artery Disease) و نقش واسطه ای بازنمایی های ذهنی بیماری را بر اساس یک مدل مفروض بررسی کرده است.
    مواد و روش ها
    بدین منظور، در یک روش مقطعی،270 بیمار مبتلا به CAD (180 بیمار مرد و 90 بیمار زن) از بیمارستان مرکز قلب تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به فرم کوتاه پرسش نامه ادراک بیماری (Brief IPQ یا Brief Illness Perception Questionnaire) و پرسش نامه آنژین Seattle (Seattle Angina Questionnaire) پاسخ دادند. اطلاعات برای وضعیت بیولوژیکی بیمار از دستگاه اکوکاردیوگرافی (برای به دست آوردن LVEF یاLeft Ventricle Ejection Fraction) و طبقه بندی انجمن قلب نیویورک (NYHA یا New York Heart Association) حاصل شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری 2χ، t مستقل، همبستگی گشتاوری Pearson و روش SEM (Structural Equation Modeling) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها آزمون t و 2χ نشان داد که دو گروه بیماران زن و مرد مبتلا به CAD در برخی از مولفه های بازنمایی های ذهنی بیماری و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت تفاوت معنی دار دارند. نتایج SEM از مدل مفروض در خصوص تاثیر وضعیت بیولوژیکی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران CAD و نقش واسطه ای بازنمایی های ذهنی بیماری بین این دو متغیر حمایت کرد و نشان داد که این مدل از برازش مطلوب برخوردار است.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان دادند که LVEF و سطح توان بیولوژیکی بیمار به طور مستقیم و هم چنین با میانجی گری بازنمایی های ذهنی بیماری بر HRQOL بیماران CAD تاثیر دارد. بنابراین، لازم است در درمان این بیماران بر روش های بهبود LVEF و افزایش سطح توان بیولوژیکی و مداخلات مربوط به اصلاح بازنمودهای غلط بیماران از بیماری و علایم و نشانه های آن توجه ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: وضعیت بیولوژیکی، کسر تخلیه بطن چپ، طبقه بندی عملکردی انجمن قلب نیویورک، بازنمایی های ذهنی بیماری، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت
  • عزیزه علی زاده، ابوالفضل محمدی صفحه 342
    زمینه و هدف
    مطالعات اثربخشی مواجهه درمانی و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی را در درمان اختلال وسواسی - جبری نشان تایید کرده اند. هدف از این پژوهش، مطالعه اثربخشی ترکیب ذهن آگاهی و مواجهه با جلوگیری از پاسخ در درمان اختلال وسواسی – جبری درمان اختلال وسواسی جبری بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از طرح مطالعه موردی همراه با خط پایه و پیگیری سه ماهه استفاده شد. آزمودنی از بین مراجعه کنندگان به بیمارستان روان پزشکی 505، در سال 1391 به صورت تصادفی انتخاب شد و در 8 جلسه درمان تلفیقی ذهن آگاهی و مواجهه و جلوگیری از پاسخ قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل نمودار و محاسبه درصد بهبودی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که بیمار تغییر بالینی معنی داری در علایم وسواس، اضطراب، افسردگی، ناراحتی ذهنی و فرایند درمان به دست آورد. نتایج در پیگیری سه ماهه نیز حفظ شد.
    نتیجه گیری
    تلفیق ذهن آگاهی با مواجهه و جلوگیری از پاسخ می تواند به کاهش علایم وسواسی – جبری، اضطراب، افسردگی و ناراحتی بیمار منجر شود.
    کلیدواژگان: مواجهه مبتنی بر ذهن آگاهی، اختلال وسواسی - جبری
  • سید جعفر احمدی، طیبه صفری، حمیدرضا عرب بافرانی، منصوره همتیان، زهرا خلیلی صفحه 351
    زمینه و هدف
    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی بازی نقش همزمان با آموزش به روش رفتار کاربردی (ABA) بر رفتارهای اجتماعی کودکان دارای نشانگان اوتیسم بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از جمله تحقیقات نیمه آزمایش با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. از میان تمام کودکان اوتیسم مرکز اوتیسم اصفهان تعداد 32 نفر به صورت تصادفی منظم در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه اول هر روز 30 دقیقه بازی نقش را همزمان با 30 ساعت آموزش در هفته به روش ABA دریافت کرد. گروه های دوم و سوم تنها آموزش ABA را به ترتیب در مرکز و در خانه دریافت کردند و گروه چهارم هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته رفتار اجتماعی گردآوری شد و به وسیله ی نرم افزار SPSS-19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون رفتارهای اجتماعی در گروهی که بازی نقش به همراه ABA دریافت می کرد تفاوت معنی داری با سه گروه دیگر داشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از بازی نقش در کنار آموزش به روش ABA می تواند موجب افزایش رفتارهای اجتماعی کودکان دارای اختلال اوتیسم شود و می توان از بازی نقش در کنار ABA در مراکز توان بخشی کودکان اوتیسم استفاده کرد.
  • نسرین عبدالهی، عبدالله شفیع آبادی، معصومه بهبودی صفحه 360
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعین اثربخشی مشاوره گروهی با رویکرد واقعیت درمانی گلاسر بر میزان عزت نفس مادران دارای کودک مبتلا به فلج مغزی در سال 1391 در مرکز بهزیستی شهر همدان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی (به صورت پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل) بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر از مادران دارای کودک فلج مغزی به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش گمارش شدند. پرسش نامه عزت نفس کوپر اسمیت در مرحله پیش آزمون و پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد و نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین عزت نفس مادران دارای کودک مبتلا به فلج مغزی در دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتیجه تحقیق معلوم کرد که روش مشاوره گروهی با تاکید بر واقعیت درمانی گلاسر باعث افزایش میزان عزت نفس مادران دارای کودک مبتلا به فلج مغزی شد.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی گروهی، عزت نفس، مادران کودکان فلج مغزی
  • امیر موسی رضایی، رضا باقریان سرارودی، سیدمحمود طباطبایی، نسرین فانیان صفحه 369
    سلامت پرستاران از جمله سلامت روان آنان، با توجه به نقش پرستاران در سیستم بهداشتی درمانی در ارتقاء کمی و کیفی مراقبت ارایه شده از سوی آن ها بر بیماران، از اهمیت دوچندان برخوردار است. به علاوه مطالعات در مورد ارتباط بین متغیرهای دموگرافیک با سلامت روان هنوز نتایج متناقضی را نشان می دهند؛ از این رو تحقیق حاضر به منظور پیش بینی سطح سلامت روان پرستاران شاغل در بخش های داخلی و جراحی بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    نمونه مورد پژوهش در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 380 نفر از پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این مطالعه شامل فرم اطلاعات و پرسش نامه سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ-28) بود. جهت تجزیه وتحلیل از نرم افزار SPSS نسخه بیستم و روش های آمار توصیفی، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    از لحاظ سلامت روان پرستاران، 73/69 درصد (265 نفر) نمره بالاتر از 23 داشتند که نشانه نامناسب بودن سلامت روان و مشکوک بودن به اختلال روانی بود. یافته های پژوهش حاضر حاکی از عدم ارتباط آماری معنی دار بین سلامت روان با سن، وضعیت تاهل، جنس و تعداد فرزندان پرستاران شرکت کننده در پژوهش بود. این درحالی بود که بر اساس نتایج مطالعه حاضر ارتباط بین کیفیت خواب، سابقه کار و میزان اضافه کار پرستاران با سلامت روان ایشان از نظر آماری معنی دار بود. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، 9/40 درصد از واریانس نمرات سلامت روان پرستاران به وسیله متغیرهای کیفیت خواب، سابقه کار و میزان اضافه کار تبیین گردید (9/40R2 =).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، بیش از نیمی از پرستاران مورد مطالعه در وضعیت مشکوک به اختلال در سلامت روان قرار داشتند و نزدیک به دو سوم از پرستاران دارای سلامت روان تا حدی مطلوب و یا نامطلوب بودند. پیشنهاد می شود مدیران سازمان های بهداشتی- درمانی تمهیداتی را در جهت بهبود شرایط محیط کار و سلامت روان پرستاران به کار گیرند. بر اساس یافته های مطالعه حاضر سطح سلامت روان را در قالب یک معادله رگرسیون می توان به وسیله برخی متغیرهای جمعیت شناختی پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: بخش های داخلی و جراحی، پرستار، پرسش نامه سلامت عمومی، سلامت روان، متغیر جمعیت شناختی
  • مژگان شوشتری، احمد عابدی، محمد خالدیان، زهرا کرمی باغطیفونی صفحه 380
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه میزان اثربخشی مداخلات آموزشی – روان شناختی والدین محور،کودک محور و ترکیبی بر کاهش نشانه های اختلال نقص توجه- بیش فعالی)ADHD(انجام شده بود.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر پایه ی دوم دبستان آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال تحصیلی 92-91 بود. نمونه ی پژوهش شامل 60 نفر دانش آموز پایه دوم دبستان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی بود که به روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به شیوه ی تصادفی به گروه های آزمایشی و کنترل گمارده شدند. در این پژوهش چهار گروه وجود داشت (هر گروه 15 نفر)، سه گروه آزمایشی و یک گروه کنترل. مداخلات آموزشی – روان شناختی والدین محور، کودک محور و ترکیبی (آموزش والدین و کودکان) به عنوان مداخلات آزمایشی به کار برده شد. مقیاس درجه بندی کانرزو مصاحبه بالینی به عنوان ابزارهای تحقیق مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که بین گروه های مداخلات آموزشی– روان شناختی والدین محور، کودک محور و ترکیبی و گروه کنترل در کاهش نشانه های اختلال نقص توجه –بیش فعالی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0≥p). نتایج آزمون شفه نیز نشان داد که نشانه های اختلال ADHD در گروه های مداخلات آموزشی– روان شناختی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش اهمیت انجام مداخلات ترکیبی روان شناختی را در کاهش مشکلات کودکان ADHD برجسته ساخت.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، مداخلات والدین محور، مداخلات کودک محور، مداخلات ترکیبی
  • زهرا خیر، وحید نجاتی *، جلیل فتح آبادی صفحه 391
    زمینه و هدف

    دانشجویان به طور خاص مستعد فشار روانی مزمن هستند زیرا با انتقال های رشدی متعددی روبرو می باشند، که در این میان باید گفت فشار روانی می تواند مزاحم فرایند یادگیری لازم برای موفقیت علمی شود. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر استرس القاء شده بر عملکرد حافظه فعال (دیداری و شنیداری) محرک های عاطفی (مثبت و منفی) دانشجویان قوی و ضعیف پرداخته است.

    مواد وروش ها

    این پژوهش به صورت نیمه تجربی و با طرح پس آزمون گروه کنترل و به شیوه درون گروهی در سال 91-1390صورت پذیرفت. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی بودند که 62 نفر به شیوه در دسترس هدفمند گزینش شدند. ابزارهای تحقیق شامل فرایند القاء استرس به کمک پارادایم بین المللی ارزیابی اجتماعی آزمون فشارزای آب سرد (SCPT) و آزمون حافظه فعال کامپیوتری (n-back) و مقیاس درجه بندی میزان تلاش ذهنی آزمودنی برای هر دو فاز دیداری و شنیداری بود. داده ها با استفاده از آزمون تی و تحلیل واریانس دوراهه مختلط مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان دادکه عملکرد حافظه فعال دیداری و شنیداری متاثر از استرس برای هر دو شاخص نمره صحت (M=4.61، M=4.17) و نمره سرعت (M=4.64، M=4.62) در گروه با عملکرد تحصیلی قوی بیش تر از ضعیف بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که عملکرد حافظه فعال شنیداری به دنبال استرس بهتر از دیداری و نیز نمرات آیتم های هیجانی مثبت بیشتر از منفی می باشد.

    کلیدواژگان: استرس القا شده، حافظه فعال، عملکرد تحصیلی، محرک های هیجانی
  • علی محمدزاده، اکبر رضایی صفحه 406
    زمینه و هدف
    با وجود پذیرش تفاوت های جنسیتی در شیوع و نشانه شناسی اختلالات خوردن تحقیقات اندکی وجود دارند که ساختار عاملی اختلالات خوردن را بین دو جنس مقایسه کرده باشند. هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی نگرش های اختلال خوردن در دو گروه از دانشجویان مونث و مذکر بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع تحقیقات همبستگی بود. نمونه ای به حجم 1008 نفر از بین دانشجویان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. شرکت کننده ها به پرسش نامه نگرش های خوردن پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل عاملی و آزمون t برای گروه های مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مردان و زنان سه عامل رژیم لاغری، پرخوری و اشتغال ذهنی با غذا و مهار دهانی به ترتیب بیشترین واریانس نگرش های اختلال خوردن را تبیین می کنند (95/35 و 63/34 درصد واریانس کل). همسانی درونی عامل ها در زنان بیشتر از مردان است. هم چنین زنان در نگرش های اختلال خوردن نمرات بیشتری کسب می کنند (001/0 < P، 02/2= t).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، مطالعه حاضر ساختار عاملی مشابهی را در نگرش های اختلال خوردن برای زنان و مردان پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: جنسیت، اختلالات خوردن، بی اشتهایی روانی، پراشتهایی روانی، ساختار عاملی، نشانه شناسی
  • فیروزه سجادی، نوشین محمدی فرد، مریم مقرون، حسن علیخاصی، فاطمه نوری امامزاده ئی، فرهاد ایرجی، محمد شهرام احتشامی صفحه 416
    وضعیت اقتصادی اجتماعی تاثیر بسزایی در سلامتی زنان دارد که از مهمترین این عوامل اشتغال است. این مطالعه به منظورمقایسه روند آگاهی، نگرش و عملکرد (KAP) تغذیه زنان غیر شاغل و شاغل در مورد بیماری های قلبی عروقی انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه طی سه مرحله بر روی جامعه زنان مورد مداخله برنامه قلب سالم که یک برنامه مداخله ای جامعه نگر است، در اصفهان و نجف آباد انجام شد. دانش و نگرش افراد را در زمینه تاثیر تغذیه در بیماری های قلبی عروقی توسط پرسشنامه تکمیل شد. به منظور ارزیابی وضعیت تغذیه ای از یک پرسشنامه بسامد خوراک شامل 48 آیتمی استفاده گردید. روند KAP تغذیه در سالهای 83-1379 تا 1386 در 6 مطالعه مقطعی، روی نمونه های مستقل بررسی گردید. برای مقایسه تغییرات روند در زنان شاغل و غیرشاغل در سالهای مختلف مطالعه ازآزمونهای کوواریانس باتعدیل اثر سن، تحصیلات ومحل زندگی ااستفاده شد.به منظور مقایسه متغیرهای کیفی وکمی به ترتیب از آزمونهای کای اسکور و آنالیز واریانس یک طرفهدر سالهای مورد برسی استفاده شد.
    نتایج
    مقایسه روند نگرش تغذیه زنان غیرشاغل نسبت به زنان شاغل افزایش معنی دار بیشتری داشت (007/0= P). روند مصرف میوه ها درزنان شاغل به طور معنی داری نسبت به زنان غیرشاغل بیشتر بود (001/0= P). میانگین شاخص کل تغذیه در زنان غیر شاغل نسبت به زنان شاغل به طور معنی داری ارتقاء یافت (01/0= P)
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نقش موثر زنان در تغذیه خانواده توجه به مشکلات زنان شاغل از جمله فرصت کم آنان برای تهیه غذا در منزل دسترسی به غذاهای آماده سلامتی بخش و آموزشهای ضمن خدمت در زمینه تغذیه سالم میتواند نقش موثری در سلامتی خانواده مفید باشد.
    کلیدواژگان: زنان، بیماریهای قلبی عروقی، شغل، تغذیه
  • فریبا منظمی تبار، محسن احمدی طهور سلطانی، مهدی ربیعی صفحه 425
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس کوتاه سنجش شدت نگرانی (BMSW) در دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی-پیمایشی شامل چهار گروه بود، گروه اول را 350 دانشجوی (165 مرد و 185 زن) دانشگاه آزاد اسلامی همدان که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند تشکیل می داد و سه گروه دیگر را بیماران مبتلا به اختلالات اضطرابی (43 نفر)، اختلالات خلقی (39 نفر) و بیماران مبتلا به سایر اختلالات محور I (55 نفر) تشکیل می دادند که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به پرسش نامه های BMWS، فراشناخت (MCQ)، پرسش نامه نگرانی پن استیت (PSWQ) و مقیاس اختلال اضطراب فراگیر (GADS) پاسخ دادند. داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS.16 و AMOS تحلیل شدند.
    یافته ها
    ضرایب آلفای کرونباخ و آزمون- بازآزمون به ترتیب 92/0 و 82/0 به دست آمد. نتایج آزمون t مستقل حاکی از این بود که میانگین نمرات BMWS دانشجویان به طور معنی داری پایین تر از سه گروه دیگر بود. هم چنین نمرات گروه مبتلا به اختلالات اضطرابی از دو گروه دیگر به طور معنی داری بالاتر بود (001/0>P). تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد 8 سوال BMWS تنها از یک عامل اشباع شده است که می تواند03/67 واریانس مقیاس را تبیین کند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول نشان داد که عامل ذکر شده به خوبی با داده ها برازش دارد (95/0 AGFI=، 03/0RMSEA=، 96/0=GFI).
    نتیجه گیری
    پرسش نامه BMWS ابزاری معتبر و پایا برای سنجش نگرانی است.
    کلیدواژگان: نگرانی، پایایی، روایی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، دانشجویان
  • ابراهیم آقازاده، علی محمدزاده، اکبر رضایی صفحه 433
    زمینه و هدف
    اضطراب مرگ، وسواس مرگ و افسردگی مرگ سه بعد نگرش های مرضی نسبت به مرگ را تشکیل می دهند. مقیاس های اضطراب مرگ و وسواس مرگ در ایران اعتباریابی شده اند. هدف پژوهش حاضر اعتباریابی مقیاس افسردگی مرگ جهت سنجش بعد سوم نگرش مرضی نسبت به مرگ در ایران بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر در یک بررسی زمینه یابی و پس رویدادی انجام شده و از نوع توصیفی- مقطعی است. نمونه ای به حجم 894 نفر به روش نمونه گیری تصادفی از دانشگاه های شهر تبریز انتخاب و با مقیاس افسردگی مرگ (Templer و همکاران) و مقیاس اضطراب مرگ (Templer) مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی نشان داد این پرسش نامه مقیاسی چند بعدی بوده و عوامل چهارگانه ناامیدی مرگ، شکست مرگ، تنهایی مرگ و پذیرش مرگ به ترتیب بیشترین میزان واریانس را تبیین می کنند (71/49 درصد واریانس کل). به منظور بررسی روایی همزمان از اجرای همزمان مقیاس اضطراب مرگ استفاده شد که حاکی از روایی همزمان مطلوب می باشد (68/0=r، 001/0 < P). علاوه بر این، سه نوع پایایی بازآزمایی(76/0=r، 001/0 < P)، تنصیفی (77/0=r، 001/0 < P) و همسانی درونی (78/0=r، 001/0 < P) گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به خصوصیات روان سنجی مطلوب، ابزار حاصل از پژوهش حاضر می تواند در تحقیقات مربوط به مرگ قابلیت کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس افسردگی مرگ، افسردگی، مرگ، ساختار عاملی، روایی، پایایی
  • محمد محمودی، محمدعلی گودرزی، آزاده سلطانی صفحه 443
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر تدوین و بررسی ساختار عاملی، روایی و پایایی مقیاسی است که بتواند فراشناخت های مرتبط با اختلال هراس اجتماعی را ارزیابی کند. تعیین این باورهای فراشناختی می تواند در درمان اختلال اضطراب اجتماعی ثمربخش باشد.
    مواد و روش ها
    در ابتدا با همکاری پنج نفر متخصص روان شناس، یک مقیاس حاوی 147 گویه با پاسخ هایی در مقیاس لیکرت تدوین شد و در نهایت پس از حذف سوالات تکراری و با استفاده از توافق بین ارزیاب ها، 35 گویه از آن انتخاب گردید. به منظور انجام تحلیل عاملی، مقیاس مذکور بر روی 300 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز اجرا گردید. پس از انجام تحلیل عاملی، 3 عامل با روش اکتشافی استخراج گردید. 5 گویه از این مقیاس که وزن عاملی کافی نداشتند، حذف شدند و بقیه گویه ها مجددا تحلیل عاملی شدند. جهت تعیین روایی پرسش نامه از دو روش تحلیل عوامل و روایی همزمان استفاده گردید. هم چنین برای تعیین پایایی آن از روش تعیین ضریب همسانی درونی و روش بازآزمایی استفاده شد.
    یافته ها
    پس از تحلیل عاملی نهایی، یک مقیاس 30 ماده ای که دارای سه عامل بود، به دست آمد. ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 93/0 و برای خرده مقیاس ها بین 70/0 تا 92/0 بود و ضریب بازآزمایی مقیاس بعد از دو هفته، نیز برابر 84/0 بود که حاکی از پایایی مطلوب این مقیاس می باشند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های به دست آمده، مقیاس فراشناخت هراس اجتماعی، به طور همزمان با مقیاس فراشناخت MCQ-30، و نیز با مقیاسهای مرتبط با اختلال هراس اجتماعی مشابهت محتوایی دارد، بنابراین به نظر می رسد که مقیاس قابل اطمینان و معتبری است که می توان از آن به منظور ارزیابی فراشناخت های مرتبط با اختلال هراس اجتماعی استفاده نمود. هم چنین، نتایج نشان داد که این مقیاس از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، اختلال هراس اجتماعی، تحلیل عوامل، روایی، پایایی
  • علی محمد بیگی، زهره صادقی، ژاندارک اقلیدی، مهران عرب احمدی، علیرضا فیروزه ای صفحه 455
    سابقه و هدف
    مدلهای شناختی در تبیین اختلالهای روانشناختی به اثر طرحواره های ناکارآمد اولیه درشکل گیری علائم آسیب شناسی روانی اشاره دارد. هدف این پژوهش تحلیل ومقایسه ی طرحواره های ناکارآمد اولیه واهمال کاری در دانشجویان پزشکی و غیر پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش توصیفی، از نوع مقایسه ای بود به همین منظور دو پرسشنامه ی طرحواره های ناکارآمد اولیه یانگ(YSQ-SF)، اهمال کاری یا مقیاس تعلل ورزی عمومی (GP) بر روی (462) نفردانشجو از دو گروه پزشکی (232) نفر و غیر پزشکی (230) نفرکه به روش تصادفی انتخاب گردیدند اجرا گردید. تحلیل این نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که دانشجویان هر دو گروه در طرحواره وابستگی /بی کفایتی کمترین نمره ودر طرحواره ی معیار های سرسختانه/ عیب جویی افراطی بیشترین نمره را کسب نمودند. بین طرحواره استحقاق/ بزرگ منشی در دوگروه پزشکی و غیرپزشکی تفاوت معنی دار وجود دارد. یافته ی دیگراین پژوهش نشان می دهد تفاوت میزان اهمال کاری در بین دو گروه معنی دار نیست.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش قبل از هر چیز سعی دارد با شناسایی الگوهای شناختی و هیجانی خود ویرانگر در دانشجویان که خود را به صورت طرحواره های ناکارآمد اولیه و اهمال کاری در تحصیل نشان می دهد بستری را به فراهم نماید تا به آنها کمک شود تا از پتانسیلهای خود حداکثر استفاده را بنمایند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، روانشناختی، آسیب شناسی، دانشجویان
  • امیر رضا کامل عباسی، حامد غفاریان مسلمی، سیدمحمود طباطبایی، عباس عطاری صفحه 468
    زمینه و هدف
    اعتیاد یک معضل مهم در حوزه های گوناگون به ویژه سلامت و جامعه به شمار آمده؛ و دارای عوارض متعدد و گوناگون اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، روانی، اخلاقی و حقوقی است. از این رو، آگاهی افراد از روش های درمانی موثر، می تواند در بهبود و مهار آن، سودمند و تاثیر گذار باشد. هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر گروه درمانی مبتنی بر رویکرد یکپارچه گرا بر کاهش علائم روانشناختی در معتادین بزهکار بوده است.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی 30 مددجو به صورت دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. پیش از مداخله درمانی هر دو گروه با پرسشنامه ی سنجش اختلالات روانی(SCL-90) مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایشی در دوازده جلسه ی گروه درمانی IT شرکت نمودند، سپس هر دو گروه مورد پیش آزمون و پس آزمون قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که گروه درمانی به طور معنا داری)05/0(p< در کاهش حساسیت بین فردی، افسردگی، اضطراب، خشونت و ترس مرضی، موثر بوده؛ ولی گروه درمانی بر کاهش پارانوئیا، روانپریشی و وسواس فکری-عملی تاثیر معناداری نگذاشته است.
    نتیجه گیری
    گروه درمانی مبتنی بر رویکرد یکپارچه گرا می تواند در بهبود برخی از شاخص های مربوط به سلامت روانی معتادین مفید باشد و به عنوان یک روش درمانی مقرون به صرفه و موثر در درمان اعتیاد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی، درمان گروهی یکپارچه گرا، علائم روانشناختی، اعتیاد
|
  • Sepideh Dehghani, Reza Rostami, Jamileh Zareie, Fatemeh Pourkhaghan Page 307
    Aim and
    Background
    Neuroticism is assumed to be a predisposing factor for depressive conditions. Yet, the mechanisms of this vulnerability is not well known. The purpose of this study was to investigate the mediating effect of alexithymia on the relationship between neuroticism and depressive symptoms in university students.Methods and Materials: The present study was descriptive-correlational. The target population was students of Tehran University studying in educational year 1391-1392. 72 females and 78 males were selected as the sample by availability method of sampling. They completed the Neuroticism subscale of NEO-Five Factor Inventory (NEO-FFI), the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and Beck Depression Inventory (BDI). Data were analyzed by using path analysis with SPSS 18 and LISREL 8.5.
    Findings
    The results indicated that difficulty describing feelings (direct effect = 0.60, indirect effect = 0.14, P < 0.05) and difficulty identifying feelings (direct effect = 0.37, indirect effect = 0.32, P < 0.05) were the mediating factor in the relationship between neuroticism and depressive symptoms.
    Conclusions
    Based on the findings, it can be concluded that neuroticism influences depressive symptoms through the influence of individual abilities in processing and regulating emotional information. These results may be useful in the development of educational and treatment programs for emotion management and overcoming depression.
    Keywords: Neuroticism, Alexithymia, Depressive Symptoms
  • Fatemeh Asadollahi, Hamid Taher Neshatdoost, Mehrdad Kalantary, Hossein Ali Mehrabi, Hamid Afshar, Hamed Daghaghzadeh Page 317
    Aim and
    Background
    Irritable bowel syndrome is a common functional gastrointestinal disorder. Different psychological treatments have been used for these patients. The aim of this study was an investigation the effect of spiritual therapy on somatic symptoms in female patients with irritable bowel syndrome.Methods and materials: Thus, in a semi experimental study with control group and pretest-posttest & follow up design, 24 female patients with irritable bowel syndrome, considering inclusion criteria, were divided randomly in experimental & control group (n2=n1=12). IBS Severity Scoring System and Bowel Symptoms Severity and Frequency Scale were used for the assessment of somatic symptoms. The experimental group received eight 90 minute weekly sessions of spiritual therapy.
    Findings
    The results of multvariate covariance of analysis showed that spiritual therapy in posttest assessment reduced 40% of frequency of somatic symptoms. Also spiritual therapy is not effective meaningfully on severity of somatic symptoms on posttest and follow up assessment.
    Conclusion
    The findings showed that spiritual therapy can be used as a therapeutic approach for reduction of frequency of somatic symptoms in patients with irritable bowel syndrome.
    Keywords: Irritable bowel syndrome, Somatic symptoms, Frequency, Severity, Spiritual therapy
  • Rasoul Heshmati, Javad Hatami, Hadi Bahrami Ehsan, Said Sadeghian Page 328
    Aim and
    Background
    The objective of this study was to evaluate the effect of the biological status of patients with CAD on health related quality of life and the mediating role of illness representations based on hypothesized model.Methods and Materials: In this cross-sectional study, 270 patients with CAD (180 males and 90 females) from Heart Center Hospital were selected by available sampling method and asked to answer Brief Illness Perception Questionnaire (Brief IPQ) and Seattle angina Questionnaire (SAQ). Data for biological status of patients was obtained by echocardiography (to get LVEF) and classification of New York Heart Association (NYHA). Independent T test, χ2, Pearson correlation coefficient and SEM method are used for data analyzing.
    Findings
    The results of T and 2χ tests showed that there is significant difference between male and female patients in some components of illness representations and HRQOL. The SEM results supported the hypothesized model about the effect of the biological status of patients with CAD on HRQOL and the mediating role of illness representations and showed that this model has appropriate fitness.
    Conclusions
    These results suggest that LVEF and biological status directly and indirectly by illness representations affect on HRQOL in CAD patients. Therefore, it is necessary to focus on interventions that increase LVEF and physiological status and interventions that modify illness representations for these patients.
    Keywords: Biological Status, Left Ventricle Ejection Fraction, New York Heart Association, Illness Representations, Health Related Quality of Life
  • Azizeh Alizdeh, Abolfazl Mohammadi Page 342
    Aim and
    Background
    Efficacy of exposure therapy and mindfulness based therapy for obsessive- compulsive disorder has been established. The aim of this research was to study effectiveness of combination of mindfulness and exposure and response prevention for obsessive - compulsive disorder.Methods and Materials: In this research, single case plan study with base line and 3 months follow-up was used. Participant selected from clients of psychiatry 505 hospital and received 8 sessions of MET. Method of graphic analysis and calculate percentage improvement were used in this study for analysis of results.
    Findings
    Results showed that the patient acquired clinical significant change on outcomes measures. The treatment gains were maintained at 3 month follow-up.
    Conclusions
    combination of mindfulness and exposure with response prevention can led to improvement of obsessive – compulsive symptoms.
    Keywords: Exposure With Responses Prevention_Mindfulness_Obsessive – Compulsive Disorder
  • Seyed Jafar Ahmadi, Taiebe Safary, Hamid Reza Arab Baferani, Mansoore Hemmatian, Zahra Khalili, Isfahan Center For Training, Rehabili Isfahan Center For Training, Rehabilitation Of Autistic Kids Page 351
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to evaluate the efficacy of role Playing along with applied behavioral analysis (ABA) on social behavior of children with the syndrome of autism.Methods and Materials: This quasi-experimental research design was including the pretest - posttest with control group. among all children of Esfahan Autism Center, 32 participants were randomly assigned to experimental and control groups. The first group played at the same time each day, 30 minutes, 30 hours per week of ABA method received. Groups II and III only receive ABA Training in Center and home. The fourth group received no intervention. Data were collected through questionnaires of social behavior and was analyzed through SPSS-19.
    Findings
    The results of the covariance analysis prove that there is a significant difference between role play group accompanying with ABA and other experimental and control groups.|
    Conclusions
    It is Seems that role play intervention alongside the teaching methods of ABA can increase social behaviors of children with autism disorder and can be used the role play Besides of ABA in rehabilitation centers for children with autism.
    Keywords: Role Play, Autistic Children, Adolescents, Applied Behavior Analysis (ABA), Social Behavior
  • Nasrin Abdolahi, Abdollah Shafiabadi, Masoumeh Behboudi Page 360
    Aim and
    Background
    The present study was aimed to investigate the effectiveness of group counseling based on the reality therapy on increasing of self esteem in mothers of children with cerebral palsy. Methods and Materials: This research was an experimental research with pre and posttest and control group. The sample included 30 mothers that have children with cerebral palsy problem and we assigned them in experimental and control groups randomly. For gathering data we used the cooper smith self esteem questionnaire (1967) in two stages of pre and post test. Moreover, in order to analyzing data we used covariance analysis.
    Findings
    The findings, based on the analysis of covariance, revealed that there are significant differences between mothers of children with cerebral palsy in self esteem degree in post test and pretest.
    Conclusions
    The final conclusion is that the groups counseling on the base of realty therapy increased self esteem in mothers of children with cerebral palsy.
    Keywords: Group Realty Therapy_Self Esteem – Mothers of Children with Cerebral Palsy
  • Amir Musarezaie, Reza Bagherian, Sararoudi, Sayed Mahmoud Tabatabaie, Nasrin Fanian Page 369
    Aim and
    Background
    Health, including mental health nurses, considering effective nurses role in health system as providers of care in improvement of patients´ quality of care, have a crucial importance. Further studies on the relationship between demographic variables and mental health are still conflicting results. Hence, the present study was carried out to predictors of nurse's mental health in medical-surgical wards based on demographic variables.Methods and Materials: This was a descriptive correlation study that was implemented in 380 nurses in hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences were randomly chosen. Data gathering tool included demographic information and General Health Questionnaire (GHQ-28). The data was analyzed by descriptive and analytical statistics (Student t-Test, one way ANOVA and Multiple linear regressions), with applying SPSSv20 software.
    Results
    In terms of nurses´ general health, 69.73% (n=265) had scores greater than 23 suspected to have physical or psychological disorders. Based on the findings of this study, there was not a significant correlation between public health of nurses with age, marital status, sex, nurses ‘number children. While there was a significant relationship between sleep quality, overtime worked and work history with mental health. The results of regression analysis indicated that the sleep quality, overtime worked and work history explained totally 40.9% of the variance of nurse's mental health.
    Conclusions
    According to the research, more than half of the nurses in the study were suspected mental health problems, and nearly two-thirds of the public health nurses were somewhat desirable or undesirable. It is suggested that managers of health services operate the measures to improve workplace conditions and mental health nurses. Level of mental health is predicable according to some demographic variables in regression model.
    Keywords: Demographic Variables, Mental health, Nurse, General Health Questionnaire (GHQ, 28), Medical, Surgical ward, Hospital
  • Mozhgan Shooshtari, Ahmad Abedi, Mohammad Khaledian, Zahra Karamibaghteyfouni Page 380
    Aim and
    Background
    The aim of the current research was to investigate and compare the efficiency of educational- psychological interventions namely parent based, child based and combination on reduction of Attention Deficit-Hyperactivity signs.Methods and Materials: Statistical population was second grade primary school studets in Isfahan city during 2012-2013. The sample consist of 60 primary school students with Attention Deficit/Hperactivity Disorder that was selected randomly by multistage cluster sampling method and assigned randomly to experimental and control group. There exist four (15 person) groups in thisstudy, which consist of three experimental group namely parent based,child based and combination of them, the last group was used for control. Instruments were parent Conner's questionnaire and Clinical Interview.
    Findings
    Obtained data was analyzed via analysis of Covariance with repeated measure and indicate that there are significant differences between groups in educational- psychological interventions(p≤0.001). Post-hoc scheffe test show that Attention Deficit/Hyperactivity Disorder signs was reducted significantly in three experimental groups (parent based, child based and combination) relative to control group.Conclutions:The result of this research emphasis on the use of psychological combination intervention on reduse of symptoms of ADHD.
    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Parent, Based Educational, Psychological Intervention, Child, Based Educational, Psychology Intervention, Combined Intervention
  • Zahra Khayyer, Vahid Nejati, Jalil Fathabadi Page 391

    Aim &

    Background

    Some university students are prone to acute stress, because of different developmental transmissions. Stress can disturbs learning processes were considered necessary for academic achievement. The purpose of this study was to investigate the effect of stress induction on working memory (auditory & visual phases) of emotional stimuli (positive & negative) among high & low students.

    Materials and Methods

    This research was based on quis-experimental design through a posttest with control group model (within group) during 1390-91 academic years.62 students were selected from Shahid Beheshti University. The research tools were Social Cold Presser Test- for inducing stress -and an n-back task to evaluate the working memory performance, & a rating scale (100 points). The data was analyzed using the tow sample dependent t-test & repeated measure ANOVA test.

    Findings

    Result showed that, the visual & auditory working memory performance was better among high achiever group. M: 4.61, M: 4.17 for accuracy score & M: 4.64, M: 4.62 for reaction time score.

    Conclusion

    It seems that auditory working memory functions were better than visual ones, and stress impaired memory retrieval in particular for negative materials.

    Keywords: Induced Stress, Working Memory, Academic Achievement, Emotional Stimuli.
  • Ali Mohammadzadeh, Akbar Rezaie Page 406
    Aim and
    Background
    Despite the acceptance of gender differences in prevalence and symptomology of eating disorders, there are few studies that have compared the factor structure of eating disorders between male/female groups. The purpose of this study was to determine the factor structure of disordered eating attitudes in a sample of male and female college students.Methods and Materials: The current study was conducted in correlational context. A group of 1008 normal participants, using stratified random sampling method, took part in this research. Participants answered to the Eating Attitude Test (EAT). Data were analyzed using explanatory factor analysis of variance and independent samples t test methods.
    Results
    The three Dieting, Bulimia and Food Preoccupation, & Oral control factors of disordered eating attitudes explained same percent of variance among both male and female groups (35.95 & 34.63 respectively). There is more internal constancy between all factors among women. Women have higher mean scores on the eating attitudes test ((t= 2.02 p<0.001))
    Conclusions
    With regard to the results, this study suggests a similar factor structure of disordered eating attitudes for males and females.
    Keywords: Sexuality, Eating Disorders, Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa, Factor Structure, Symptomology
  • Firouzeh Sajjadi, Noushin Mohammadifard, Maryam Maghroun, Hasan Alikhasi, Fatemeh Nouri, Farhade Iraji, Mohammad Shahram Ehteshamie Page 416
    Aim and
    Background
    Socio-economic status, especially job has an important role on women health. This study was down to occupation effect on behavioral approach of female in relation to cardiovascular disease.Methods and Materials: This study was conducted on the data of Interventional area of Isfahan Healthy Heart Program (IHHP): Isfahan and Najaf-Abad counties. Sampling was down by stratified random sampling method. nutrition knowledge was determined by questionnaire and a 48 item food frequency questioner was used to assess nutrition behavior. Statistical analysis was done by chi-square tests, ANOVA and ANCOVA.
    Findings
    Positive trend of nutritional attitude was significantly higher in unemployed in compare to employed women (p=0.007).Employed vs. unemployed women had a significant improvement in fruit consumption (P=0.01).It was adversely about vegetables consumption (p=0.001).Global dietary index (GDI) had a significant improvement in unemployed women in compare to employed women (p=0.01).
    Conclusions
    Regarding to the effective role of women on nutritional status of family and considering employed women problems, such as their limited time for prepareing food and availability of health foods and healthy nutrition training in work places can play effective role on family health.
    Keywords: Cardiovascular Disease, Women, Job, Nutrition
  • Fariba Monazzami Tabar, Mohsen Ahmadi Tahour Soltani, Mehdi Rabiei Page 425
    Aim and
    Background
    The aim of the present study was to investigating the psychometric properties of brief measure of worry severity in students.Methods and Materials: This descriptive-survey research involved 4 groups, the first group consisted 350 students (165 males and 185 females) that were selected randomly among Hamadan Islamic Azad University, Other three group comprised, patients with anxiety disorder (n=43), mood disorder (n=39) and patients with other disorders of the DSM-IV I axis (n=55) that were selected via accessible sampling method and answered to BMWS, metacognition questionnaire (MCQ), Penn State worry questionnaire (PSWQ) and general anxiety disorder scales (GADS). Data were analyzed by exploratory and Confirmatory factor analysis using SPSS.16 and AMOS.
    Findings
    Cronbach's Alpha and test- retest Coefficients were 0.92 and 0.82 respectively. The result of independent t test showed that BMWS mean scores of students significantly were lower than other three groups, also the scores of patients with anxiety disorder was higher than other two group significantly(p<0.001). The results of exploratory factor analysis showed that the 8 item BMWS is saturated with 1 factor that explain 67.03 of the scale’s variance. First order confirmatory factor analysis indicated that 1 mentioned factor was well fitted with the data (AGFI=0.95, RMSEA= 0.03, GFI=0.96).
    Conclusions
    The BMWS is a valid and reliable instrument for assessment of the worry.
    Keywords: Worry, Reliability, Validity, Exploratory, Confirmatory Factor Analysis, Students
  • Ebrahim Aghazadeh, Ali Mohammadzadeh, Akbar Rezaie Page 433
    Aim and
    Background
    Death anxiety, death depression, and death obsession are dimensions of pathological attitudes toward death.The scales of death anxiety & death obsession has been validate in Iran. The aim of this study was to investigate validating of death depression scale.Methods and Materials: The current study was conducted in survey and cross sectional context. A group of 894 normal participants, using Stratified random sampling method, took part in this research. Participants answered to the Death Depression Scale (Templer et al, 1990) and The Death Anxiety Scale (Templer, 1970). Data were analyzed using explanatory factor analysis of variance and Pierson correlation methods.
    Finding
    Principal Component Analysis with promax rotation showed multidimensional structure of scale and extracted four factors (49.71percent of total variance) which were labeled death despair, death finality, death loneliness & death acceptance. Concurrent validity reported parallel using of The Death Anxiety Scale, showing good coefficient. However three types of reliabilities, test retest (r= 0.78 p<0.001), split half (r= 0.77 p<0.001) & internal constancy (r= 0.76 p<0.001) were reported.
    Conclusions
    Based on these results, it was concluded that the Death Depression Scale has good validity and reliability in Iranian population and it can be used, as valid measure, in empirical studies surrounding death distress.
    Keywords: Death Depression Scale, Depression, Death, Factor Structure, Validity, Reliability
  • Mohammad Mahmoodi, Mohammadali Goodarzi, Azadeh Soltani Page 443
    Background And Aim
    The purpose of this present study is to create and investigate factor structure, validity and reliability of a scale that can assess the metacognitions related to social phobia. Specifying these metacognitive beliefs can be useful in treating this disorder. Methods and Materials: At first a scale including 147 items which its response was in Likert scale collected by cooperation of five psychological experts And finally after ignoring of repeated questions, 35 items of this scale was selected by 3 experts in clinical psychology. In order to administer factor analysis, the scale was administrated on the 300 students of Shiraz University. After collecting data and administering factor analysis, 3 factors were extracted by exploration method. Five items that had not sufficient factor weight were eliminated. And other items were sent again to do factor analysis. To appoint validity of questionnaire they used two ways of factor analysis and concurrent validity. Also to appoint reliability, they also used two ways; the coefficient of internal consistency and test-retest reliability.
    Results
    After final factor analysis, a scale with 30 items including 3 factors obtained. Cronbach's Coefficient Alpha for the total scale was 0.93, and for sub scales was between 0.70 and 0.92. Test-retest Coefficient after 2 weeks was 0.84 which means a good reliability for this scale.
    Conclusion
    According to obtained results, Social Phobia Metacognition Questionnaire (SP-MCQ), synchronously is the same containing with metacognitive questionnaire-30 (MCQ-30) and also social phobia scales. It seems to be reliable that can used as metacognitive assess which related to social phobia disorders. And also the results indicated that SP-MCQ has satisfactory reliability and validity.
    Keywords: Metacognitive Beliefs, Social Phobia Disorder, Factor structure, Validity, Reliability
  • Ali Mohammad Beigi, Zohreh Sadeghi, Jandark Eghlidi, Mehran Arab Ahmadi, Alireza Firoozei Page 455
    Aim and
    Background
    Cognitive models in establishing psychological problems refers to the effect of early maladaptive schemas in formation of psychology pathologies. The purpose of this study was the comparison of early maladaptive schema and procrastination in medical and nonmedical students of Shahid Beheshti University of medical sciences. Methods and Materials: The method is descriptive and comparative. There for two questionnaire of procrastination(GP) and early maladaptive schema of Yang (YSQ-SF) was filled by 462 students from 2 groups of medical [232] and nonmedical[230] students of Shahid Beheshti University of medical sciences tehran in year school 2012 which was recruited accessibility. Analysis was performed by SPSS.
    Findings
    This study indicates that the students in both groups obtained the lowest scores in Incompetence (DI)/ Dependence schema and the highest score in unrelenting standards / hyper criticalness schema. There was a significant difference between medical and nonmedical groups in Entitlement /Grandiosity schema. Also There was no significant difference between groups in procrastination.
    Conclusions
    According to the data it can be concluded that medical students had less dysfunctional schemas compared to non-medical students. Girls compared to boys in both groups had less dysfunctional schemas. procrastination was high in both groups. also procrastination was higher in medical students compared to non-medical students. Boys had more procrastination in both groups compared to girls.
    Keywords: Cognitive Models, Early Maladaptive Schema, Procrastination, Medical Students, Nonmedical Students, University
  • Amir Reza Kamel Abbasi, Hamed Ghafarian Moslemi, Seyed Mahmoud Tabatabaei, Abbas Attari Page 468
    Aim and
    Background
    Addiction is a major problem in health and social disaster and various aspects of economic, political, cultural, psychological, moral rights is. The purpose of this study was to investigate the study effect of group therapy based on approach of integration (IT) on reduce psychological signs drug offenders.Methods and Materials: The present research is a clinical trial. 30 patients were selected and randomly divided into two groups of control (n = 15) and experimental (n = 15). Then, treatment of group therapy based on approach of integration was performed for experimental groups. After completing 12 treatment sessions (two and half months, one session of two hours per week) for experimental groups, test of Symptom Checklist 90 Revised (SCL-90-R) was again performed as after-test to evaluate dependent variable for both groups.
    Findings
    The results showed that the IT group therapy significantly and was effective in reducing interpersonal sensitivity, depression, anxiety, phobia, and violence(p<0.05), but group therapy on Paranoia, psychosis and OCD did not have significant effect.
    Conclusions
    Group therapy based on approach of integration (IT) can be oriented in some of the indicators relating to the mental health of drug addicts is useful and as a means of healthcare affordable and effective in drug abuse treatment.
    Keywords: Group Therapy, Integration Therapy (IT), Psychological signs, Addiction